Jobba i Norge

Din guide till ett bättre CV

CV tips

Hur skriver man egentligen ett bra CV? Det är något många har frågat sig genom åren. Vissa lyckas, vissa inte. Många ratas och ytterst få får verkligen jobben. Så vad gör skillnaden? Här nedan kommer några bra tips för att skriva och göra ett riktigt bra CV.

Kort och koncist

Håll det kort och koncist, ingen person som ska anställa någon har särskilt mycket tid för ditt CV. Det är en konst att skriva kort men det är något man måste lära sig. Skriv ned dina fem viktigaste egenskaper, fem viktigaste meriter och erfarenheter och kanske även fem omständigheter som gör att du tror att du skulle passa till jobbet. Skriv sedan utifrån dessa ett personligt brev på en halv till en a4, meritlistor osv. Se till att CV:t aldrig är längre än tre a4, om inte jobbmeriterna är extremt bra.

Stavning

Ha stavningskontroll på och be någon läsa igenom det. Det är inte bara stavningen som kan bli fel, det allra vanligaste är faktiskt meningsbyggnadsfel.

Googla

Det låter kanske lite konstigt, men Googla på ditt namn o se vad som kommer upp. Är du moderator på något populärt forum? Har du en egen hemsida? Att lägga in en url-adress till en Google-sökning på sitt namn visar att man vågar stå för vad man gjort. Passar särskilt bra om man gjort något, förstås, men det kan vara värt att fundera över även för framtiden.

Kontakter

Vilka kontaktpersoner ska du sätta på meritlistan? Det vet bara du, men ett tips är att förvarna dem som du fortfarande har kontakt med och se till att du endast skriver upp kontaktpersoner på sådana som du vet hade goda tankar om dig. Ni behöver inte ha varit buddies men tänk efter före. När man söker jobb i Norge behöver man normalt inte vara orolig för att någon ska ringa upp någon gammal arbetsplats eller liknande men man vet aldrig, så tänk till före och inte efter.

Design

Vissa tycker säkert inte att det spelar så stor roll men design och layout spelar faktiskt ganska stor roll. En snygg inramning är precis som ett första intryck, vilket inte ska underskattas. Se till att göra det läsbart, snyggt och väldisponerat. Då har chanserna ökat till att någon verkligen ska läsa det med väldigt många tusen procent.