Jobba i Norge

Din guide till ett jobb i Bergen

Jobba i Bergen

Bergen är ett mycket gammalt och välkänt handelscentra med anor långt tillbaka i tiden. Hansan var stor i Bergen och alltsedan dess har sjöfarten varit dess viktigaste industri, med fisk i centrum även om det även fungerat som populär handelsplats för andra varor. Bergen ligger geografiskt sätt mer norrut i Norge och det är vida känt att det är en väldigt blåsig och stormig plats. Som Norges näst största stad med över 200 000 invånare har staden bra industrier, många jobb och relativt goda kommunikationer.

Vanliga jobb i Bergen

Föga förvånande är det vanligaste jobbet för svenskar i Bergen att rensa fisk. Fiskeindustrin är väldigt, väldigt stor och det finns många jobb varav de flesta är fiskrensning eller något annat "smutsgöra" på land. Det är dock mycket bra betalt och väldigt lätt att få jobb. Precis som i övriga Norge finns självfallet möjligheter även till vanliga jobb, alltifrån servitris på restaurang eller café till brevbärare.

Boende i Bergen

Det är lättare att få bra boende i Bergen än i Oslo men det finns mycket färre kollektivboenden, studentbostäder och andrahandslägenheter. Därför är Bergen kanske inte i första hand den stad man åker till och sommarjobbar. Trots det är det mycket vanligt och populärt, Bergen är en bra och något lugnare stad än Oslo att åka till och de är mycket måna om att få dit svenskar eftersom många även från en stor stad som Bergen börjar flytta närmare Oslo.