Jobba i Norge

Din guide till ett jobb i Oslo

Jobba i Oslo

Oslo är en mycket vacker och rolig stad med mycket att ge för svensken som vill jobba i Norge! Som de flesta vet är Oslo Norges huvudstad och också centrum för större delen av Norges handelverksamhet. Med strax över 800 000 invånare finns en stor marknad och kan jämföras i storlek och industriaktivitet med svenska Göteborg. Det finns stora möjligheter att få jobb i Oslo och en klar majoritet av de svenskar som väljer att jobba i Norge satsar också på ett jobb i Oslo.

Vanliga jobb i Oslo

Oslo är en storstad och har både storindustrier och småbutiker. Det finns möjlighet att få jobb inom alltifrån hälsa och vård till butiksbiträde, datakonsult och fiskrensare. Eftersom havet är en av Norges största tillgångar efter oljan är fiskrensning och fiskeindustrin väldigt stor, vilket skapar många arbeten. Även oljeindustrin är som sagt väldigt stor och att jobba på oljeplattform är inte ovanligt men kräver viss utbildning och lite längre anställning, man måste då jobba lite längre än över en sommar. Däremot är det väldigt välbetalt och förmånligt. De flesta får dock jobb inne i Oslo med sådana jobb som är vanliga även i Sverige. Konsult, brevbärare, butiksbiträde, sjuksköterska (eller undersköterska, de har gott anseende i Norge), gatusoppare, marknadsförare eller fabriksarbetare. Truckförare är ett väldigt vanligt jobb för många svenskar och är såväl välbetalt som väldigt smidigt.

Boende i Oslo

Oslo är en av de knivigaste städerna att hitta boende i i Norge. Lägenheterna är oftast uthyrda och andrahandskontrakt väldigt attraktiva för många. I Oslo finns dock de flesta kollektiv och andra avsedda boenden för utländska arbetare vilket skapar många boendemöjligheter som inte finns någon annanstans. Universitetet är även populärt och det finns många studentbostäder att inta på sommarmånaderna.